28 Eylül 2010 Salı

morel'in buluşu

 okuduğum en çılgın aşk hikayesi.yazarı Adolfo Bioy Casares .yayınlanma yılı 1940 (La invención de Morel) . Borges'in yakın arkadaşı (ben de kitabı bu nedenle okudum) . önsözde Borges "entrikanın ayrıntılarını yazarıyla tartıştım , onu yeniden okudum ;onu kusursuz olarak nitelemenin bir yanlışlık ya da abartma olacağını sanmıyorum."  demiş.
  Morel bir gemi kazasında ıssız bir adaya düşer.adada gezer , dolaşır , günler geçer kimselere rastlayamaz.
umutsuz bir günde yalnızlığıyla başbaşa dolaşırken sesler duyar.gizlice yaklaşır , sahilde bir kadın görür.
saklandığı yerden onu hayranlıkla izlerken başkaları da ortaya çıkar.yanlarına gitmeye cesaret edemez. bundan sonra günlerini onları gizli gizli izleyerek , konuşmalarını dinleyerek geçirir.kadına olan sevgisi ve ilgisi
günden güne artar.gruptan bir kişiyi diğerlerinden kadına daha yakın görür.sevgilisi ya da nişanlısı olabileceğini düşünür.ama ilişkileri pürüzsüz değildir.gün geçtikçe daha yaklaşır gruba ,birtürlü ortaya çıkacak cesareti bulamaz.birgün büyük gerçeği farkeder.bu kişiler onu görmemektedir , bazı konuşmalar tekrar gerçekleşmektedir .bu kişilerin üç boyutlu görüntüden oluştuklarını ve gerçek olmadıklarını keşfeder.bu görüntüleri oluşturan makineyi de bulur.bu makineye bu görüntüler önceden kaydedilmiş ( belki gizli çekilmiş ) ,enerjisini kendi üretmekte ve sonsuza kadar çalışmak üzere tasarlanmıştır.adada aslında Morel'den başka kimse yoktur.
 hikayenin çılgın kısmı bundan sonra başlar.Morel önce umutsuzluğa kapılır.sevdiğini hiçbir zaman ifade edemeyecek , elini tutamayacaktır.sonra aklına bir fikir gelir.Ferhat'ın dağları delmesi kadar büyük bir proje.Morel kendi görüntülerini kaydeder.diğer görüntülerin arasına kendininkileri yerleştirir.dışardan gelip bu görüntüleri izleyen bir kişi bu görüntülerden ve konuşmalardan Morel ve kadının  çok büyük bir aşk yaşadıklarını düşünür.her yerde Morel kadının yakınındadır.kadın ona sevgiyle bakmaktadır.Morel artık huzurludur.

Hiç yorum yok: